Meandry dolního toku Svratky - současný stav a historický vývoj - Novotný, Lukáš (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje výzkumu morfologických změn meandru na řece Svratce na lokalitě u obce Velké Němčice. Lokalita je zajímavá především postupným odškrcováním meandru a zanášením jeho starého koryta. Základ práce spočívá v analýze historických snímků a granulometrie sedimentů v ripariánní zóně. Cílem práce je především popsat procesy podmiňující změnu morfologie meandru.