Měření a analýza erytemového UV slunečního záření v Brně - Novotná, Jana (2015)
Cílem této práce bylo provést základní zpracování časové řady erytemového ultrafialového (EUV) záření naměřeného UV-Biometrem 501 Solar Light na stanici Brno-Kotlářská v letech 2011-2014. Z důvodu chybějící kalibrační konstanty pro rok 2011 bylo nakonec zpracováno období 2012-2014. Následně byla provedena oprava časové řady v závislosti na zenitovém úhlu Slunce a množství celkového ozonu. Hodnoty naměřené UV-Biometrem byly výrazně podhodnocené. Pro dílčí analýzu byl rovněž vypočítán clearness index EUV záření. Opravená řada byla hodnocena na úrovni ročního a denního chodu a byly pro ni vypočítány základní statistické charakteristiky. Při hodnocení typického denního chodu EUV záření pro vybrané jasné a zatažené dny byl prokázán výrazný vliv oblačnosti na jeho variabilitu.