Monitoring říčního dřeva ve fluviálním koridoru Dyje na území NP Podyjí - Hortvík, David (2015)
Tato bakalářská práce navazuje na výzkum říčního dřeva ve fluviálním koridoru řeky Dyje v Národní parku Podyjí. Cílem práce je kvantifikovat časové změny zásob dřeva v NP Podyjí, statisticky analyzovat rizikové dřeviny a zhodnotit riziko, které představují připlavené dřeviny pro hráz VD Znojmo. Pro evidenci dřevin bylo využito terénního šetření a již zavedené metodiky, která byla v NP Podyjí použita v minulých letech. Provedeným výzkumem byly vyčísleny zásoby rizikových dřevin, jejich meziroční bilance a následným zpracováním dat byly analyzovány jejich vlastnosti. Přínosem této práce je její možné využití v managementu vodního toku a také jsou zde uvedeny návrhy na obměnu metodiky, pokud by bylo ve výzkumu pokračováno i v nadcházejících letech.