Dárci krve FN Brno se známkami infekce HBV, HCV a HIV, konfirmováni v Národních referenčních laboratořích, SZÚ v Praze - Knorrová, Barbora (2015)
Bakalářská práce „Dárci krve FN Brno se známkami infekce HBV, HCV a HIV, konfirmováni v Národních referenčních laboratořích, SZÚ v Praze“ zahrnuje základní informace o dárcovství krve, hemoterapii a krví přenosných infekcích. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce jsou kapitoly týkající se problematiky HIV a hepatitid, a možností jejich diagnostiky. Jsou zde také nastíněna infekční rizika spojená s dárcovstvím krve a jak jim pomocí screeningových vyšetření předcházet. V praktické části jsou zpracovávány údaje ze souboru dárců krve FN Brno, kteří byli v letech 2000-2012 pozitivně konfirmováni v NRL SZÚ Praha na přítomnost infekce virem hepatitidy B, hepatitidy C a virem HIV. Na základě výsledků je výstupem práce stanovení profilu dárce krve TTO FN Brno, který představuje největší potenciální riziko jako zdroj krví přenosných infekcí HIV, virové hepatitidy B a virové hepatitidy C.