Sledování produkce betalaktamáz u klinických kmenů Staphylococcus aureus - Bambulová, Klára (2014)
Produkce betalaktamáz je nejčastějším mechanismem vzniku bakteriální rezistence. Tyto enzymy jsou schopné inaktivovat většinu betalaktamových antibiotik. Teoretická část této práce uvádí nejenom betalaktamázy, ale i další mechanismy bakteriální rezistence včetně metod detekce. Stručně jsou charakterizována také betalaktamová antibiotika popisem jejich antimikrobiální účinnosti a některých zástupců. Experimentální část práce studuje nasbírané klinické kmeny bakterie Staphylococcus aureus, sleduje jejich rezistenci k benzylpenicilinu a produkci betalaktamáz.