Změny proteomu rajčete v odpovědi na biotický stres - Uríčková, Andrea (2015)
Hlavním úkolem této diplomové práce bylo vypracování metodiky pro analýzu změn proteomu rostlin rajčete po aplikaci kyseliny salicylové a jasmonové (dvou základních signálních molekul hrajících zásadní roli v procesu indukce rezistence rostlin proti patogenům) a kyseliny β-aminomáselné představující xenobiotickou chemikálii schopnou indukovat obrannou reakci na celé řade rostlin. Právě pochopení molekulárních procesů účastnících se obranné reakce rostlin může významně pomoct při budoucím šlechtění nových kultivarů rajčete s cílem dosáhnout nejen vysoký výnos, ale i přimeřenou míru rezistence vůči patogénům. Pro analýzy změn proteomu byla vybrána LC-MS/MS analýza v bottom-up uspořádání, v rámci kterého byly řešené dva problémy a to deplece abundantního proteinu RuBisCO a komplexnost vzorky. Pro získaní pokud možno co nejkomplexnejší analýzy byla zvolena pre-frakcionace rostlinného materiálu izolací na cytozolickou/extracelulární a mikrozomální frakci. Cytozolární/extracelulární frakce b