Variabilita celkového slunečního záření v Brně v letech 2011-2013 - Lahoda, Marek (2015)
Tato práce hodnotí variabilitu globálního záření z přímých měření na území města Brna. V rámci práce jsou sestaveny a statisticky zpracovány časové řady intenzity globálního záření a délky trvání slunečního svitu na meteorologické stanici Brno-Kotlářská v letech 2011-2013. Jsou vypočteny hodnoty extraterestrální insolace, zenitového úhlu Slunce, clearness indexu a relativní délky slunečního svitu. Jako referenční data slouží denní hodnoty teoretické délky trvání slunečního svitu, úhrny slunečního svitu a pozorování množství oblačnosti z meteorologické stanice ČHMÚ Brno-Tuřany. Provedené statistické testy neprokázaly významný rozdíl v délce slunečního svitu mezi stanicemi Brno-Kotlářská a Brno-Tuřany. Metodami korelačního počtu byl analyzován vliv zenitového úhlu Slunce a množství oblačnosti na globální záření a sluneční svit.