Historické letecké snímky a jejich využití při zkoumání fluviálních forem - Moucha, Jan; Šulc Michalková, Monika, 1981-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na využití historických leteckých snímků při zkoumání migrace koryt řek ovlivněných lidskou činností. Na dvou případových studiích je stručně popsán vývoj koryta z dostupných dat. První studie se zabývá zhruba desetikilometrovým úsekem řeky Rhôny u města Brégnier-Cordon ve Francii. Dostupné snímky pocházely z let 1930, 1939, 1954, 1971, 1993 a 2000. Neúplný vzájemný překryv jednotlivých sérií snímků otevřel mj. otázku metodiky určování kontrolních bodů při referencování a volby vhodné transformace. Druhá studie se zaměřuje na šestnáctikilometrový úsek řeky Sacramento v Kalifornii u města Corning. V tomto případě byly zkoumány pouze pohyby koryta v letech 1942, 1962, 1985 a 1999 pomocí polygonů poskytnutých vedoucí práce, dr. Michalkovou. Jako doplněk bylo vytyčeno koryto podle snímků z r. 1938.
Presented bachelor’s thesis focuses on utilization of historical aerial photographs for study of migration of channels modified by human activity. Thesis contains two case studies that briefly describe development of each channel based on available datasets. The first case study analyses approximately 10 km long section of Rhone River at Brégnier-Cordon in France. The available photographs were taken in 1930, 1939, 1954, 1971, 1993, and 2000. Incomplete mutual overlay of separate series of photographs brought up questions of reference control point placement, and proper transformation model usage. The second case study deals with 16 km long section of Sacramento River in California near Corning. This case examined channel movements based on photographs taken in 1942, 1962, 1985, and 1999 using polygons provided by thesis supervisor, Dr. Michalková.
Vedoucí práce: Monika Šulc Michalková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: letecké snímkování; říční koryta; aerial recording; river channels; bakalářské práce; bachelor's theses