Holocenní vývoj kyselého rašeliniště ve vnitřních Západních Karpatech rekonstruovaný za pomoci analýzy fosilních krytenek - Jermanová, Zuzana (2015)
Tato diplomová práce se zabývá rekonstrukcí vývoje rašeliniště Hybkaňa za pomoci analýzy fosilních krytenek. Toto rašeliniště se nachází ve Vihorlatských vrších v Západních Karpatech. Je to staré izolované rašeliniště v pohoří strmě stoupajícím z teplé Panonské nížiny, kde lze očekávat odlišný vývoj ve srovnání s často zkoumanými boreálními a horskými rašeliništi. Celkem jsem zpracovala 37 vzorků z rašelinného profilu, ve kterých jsem určila 50 taxonů krytenek. Vzorky reprezentovaly hloubku rašeliny od 5 cm do 307 cm a stáří od 3760 kalibrovaných let BP do současnosti. Porovnáním fosilních vzorků a recentních dat o ekologii krytenek byla získána rekonstrukce vývoje dvou proměnných přírodního prostředí (výšky hladiny vody a pH), které jsou pro vývoj rašeliniště zásadní. Pomocí klastrovací analýzy byl profil rozdělen na tři zóny. Zónu 1 - minerotrofní fázi - charakterizovaly vlhkomilné krytenky Centropyxis aculeata, C. aerophila typ, Nebela collaris typ a Hyalosphenia papilio. Na jejím k