Možnosti a meze systémové dynamiky při modelování trhu s elektrickou energií - Vodrážka, Daniel (2015)
Tato práce si klade za cíl vytvořit simulační dynamický model trhu s elektrickou energií v České republice, který by umožňoval simulovat dopady změn struktury tohoto trhu zejména na straně nabídky pro potřeby politiky na ochranu hospodářské soutěže. Model je formulován na základě konceptu metody systémové dynamiky a následně kalibrován na základě reálných dat zahrnujících 132 měsíců v období let 2003 až 2013. Model využívá tzv. princip redukce na mezní zdroj elektřiny, kterým je uhlí. Model samotný se skládá ze tří hlavních částí, dynamických modelů Cournotova a Stackelbergova oligopolu, jejichž praktická implementace je v teoretické rovině podrobena důkladné analýze. Model je vytvořen za pomocí programu MATLAB a jeho nadstavby Simulink. Mezi hlavní výstupy modelu patří rovnovážná množství vyrobené a zobchodované elektrické energie a s tím související velkoobchodní a maloobchodní ceny elektřiny.