Vegetace bučin Rychlebských hor - společenstva a prostředí - Trčka, Adam (2015)
Cílem této práce je zachytit, popsat a interpretovat variabilitu vegetace bučin Rychlebských hor na české i polské straně pohoří. Pro tento účel jsem v letech 2013-2014 zapsal celkem 132 fytocenologických snímků. Ty jsem doplnil o 463 snímků bučin mého školitele Radima Hédla ze zbytku území z let 1993-2000. Tři hlavní okruhy práce spočívaly v klasifikaci snímků a popisu rostlinných společenstev, detekci hlavních gradientů prostředí a odlišení společenstev pomocí proměnných prostředí, a modelování potenciálního výskytu hlavních vegetačních typů bučin ve studovaném území. Pomocí pěti různých numerických klasifikačních metod pracujících s druhovým složením jsem celý datový soubor čítající 595 fytocenologických snímků rozdělil vždy na stejný počet klastrů a výsledné klasifikace srovnal. Výsledky klasifikací nebyly zcela totožné a jejich porovnávání nabídlo poměrně komplexní vhled do struktury lesních společenstev bučin. Na základě výsledků klasifikace, druhového složení a ekologických char