Hudební život Chotěboře v období 1862-1918 - Málková, Zdeňka; Bek, Mikuláš, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav hudební vědy (2014)
Práce pojednává o hudebním životě malého českého okresního města v období 1862-1918. Rozdělena je do šesti kapitol. První podává stručnou charakteristiku města a regionu, následující kapitoly jsou zaměřeny na pět vybraných oblastí, kde se pěstovala hudba. Nejprve je věnována pozornost prvotnímu prostředí, tedy rodině (a to na několika konkrétních příkladech). Na ni bezprostředně navazuje škola. Tato třetí kapitola je nejrozsáhlejší a podrobně mapuje situaci v chotěbořském školství (obecném i soukromém) v oblasti hudební výuky, sleduje význam školy a učitelů v kulturním životě. Čtvrtá kapitola obsahuje pojednání o podílu ředitelů kůru na hudebním dění ve městě, o církevní hudbě a slavnostech. Kapitola pátá je zaměřena na měšťanské zpěvácké spolky a jejich roli ve společnosti. Poslední část se zabývá kapelami a amatérským provozováním hudby v komorních souborech
The thesis deals with the musical life of a small Czech district town in the period from 1862 to 1918. It is divided into six chapters. The first chapter presents brief characteristics of the town and the region; the following chapters focus on five specific areas where music was being pursued. At first, attention is paid to the initial environment, i. e. to the family (by means of a few specific examples). The family is closely connected with the school (the other topic of the second chapter). The third chapter is the most comprehensive one. It describes in detail the situation in the sphere of education (both general and private) as well as music teaching in Chotěboř and focuses on the importance of schools and teachers in cultural life. The fourth chapter contains a discussion of the choirmasters’ share in the cultural life of the town, of church music and festivities. Chapter five concentrates on choral associations of townspeople and their role in the society. The last part deals
Vedoucí práce: Mikuláš Bek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2015
Keywords: 19.-20. století; hudební život -- Česko -- 19.-20. století; musical life -- Czechia -- 19th-20th centuries; Chotěboř (Česko); Chotěboř (Czechia); disertace; dissertations