Hudební život Chotěboře v období 1862-1918 - Málková, Zdeňka (2014)
Práce pojednává o hudebním životě malého českého okresního města v období 1862-1918. Rozdělena je do šesti kapitol. První podává stručnou charakteristiku města a regionu, následující kapitoly jsou zaměřeny na pět vybraných oblastí, kde se pěstovala hudba. Nejprve je věnována pozornost prvotnímu prostředí, tedy rodině (a to na několika konkrétních příkladech). Na ni bezprostředně navazuje škola. Tato třetí kapitola je nejrozsáhlejší a podrobně mapuje situaci v chotěbořském školství (obecném i soukromém) v oblasti hudební výuky, sleduje význam školy a učitelů v kulturním životě. Čtvrtá kapitola obsahuje pojednání o podílu ředitelů kůru na hudebním dění ve městě, o církevní hudbě a slavnostech. Kapitola pátá je zaměřena na měšťanské zpěvácké spolky a jejich roli ve společnosti. Poslední část se zabývá kapelami a amatérským provozováním hudby v komorních souborech