Bílkoviny ve stravě dětí předškolního věku - Novotná, Tereza (2015)
Předškolní věk se rozhodně velkou mírou podílí na formování jídelních zvyklostí, které si s sebou dítě nese do dospělosti. Dostatečný přísun bílkovin je zcela nezbytný pro správný růst a vývoj. Teoretická část diplomové práce shrnuje soudobé poznatky o bílkovinách, různé úhly pohledu na denní potřebu v tomto věku a z toho vyplývající riziko nedostatku či nadbytku a jak doporučené příjmy pokrýt. Cílem praktické části diplomové práce bylo zmapovat jídelní zvyklosti s důrazem na bílkoviny. Do dotazníkového šetření byli zapojeni předškoláci (3-6 let) v Brně a přilehlých městech a vesnicích. Bylo zjištěno, že příjem bílkovin je v daném věku dostatečný a výživová doporučení byla naplněna.