Vliv stravovacích návyků v těhotenství na rozvoj gestačního diabetes mellitus - Šindelářová, Michaela (2015)
Diplomová práce studuje vztah stravovacích návyků v těhotenství a rozvoj gestačního diabetes mellitus (GDM). Upozorňuje na rizika a vzrůstající incidenci GDM v posledních letech a objasňuje preventivní a rizikový potenciál výživy. Zabývá se také epidemiologií, diagnostikou a poskytuje aktuální patofyziologické poznatky o GDM. Podrobněji je popsána problematika výživy žen s GDM z hlediska hlavních živin, a také dle jednotlivých potravinových skupin v rámci potravinové pyramidy. Praktická část ověřuje rozdíly v konzumaci jednotlivých potravinových skupin mezi zdravými těhotnými a pacientkami s GDM na základě statistického zpracování semikvantitativního frekvenčního dotazníku.