Sacharidy ve stravě dětí předškolního věku - Jiříčková, Kamila (2015)
Diplomová práce „Sacharidy ve výživě dětí předškolního věku“ shrnuje současné poznatky o příjmu sacharidů u dětí ve věku 3-6 let. Teoretická část pojednává především o příjmu složených i jednoduchých sacharidů, o složení stravy a stravovacích návycích, ale i o samotné osobnosti předškolního dítěte. Podrobně se zabývá také metabolismem sacharidů a vrozenými poruchami metabolismu. V závěru teoretické části je řešena problematika denních doporučených dávek a vliv sacharidů na zdraví. V praktické části jsou statisticky vyhodnocena data z dotazníků a dvoudenních recallů získaná od předškolních dětí. Cílem bylo zmapovat příjem celkových sacharidů, ale i cukrů a vlákniny a následně porovnat, zda je příjem v souladu s doporučenými dávkami. Záměrem také bylo odhalit faktory, které mohou ovlivnit množství přijatých sacharidů.