Nutriční poradentství pro těhotné - Dostálová, Ellen, 1991-; Suchodolová, Veronika, 1982-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2015)
Předkládaná práce se věnuje tematice nutričního poradenství a výživy v období těhotenství. Práce popisuje proces nutričního poradenství jako prostředek ke změně stravovacích návyků, poukazuje na význam výživy v období gravidity, zmiňuje také fetální programování a souhrnně uvádí platná doporučení pro přívod jednotlivých živin a potravinových skupin v těhotenství. Cílem práce je nastínit problematiku nutričního poradenství a jeho významu v období těhotenství, stejně jako problematiku správné výživy s ohledem na specifika období gravidity, dále také poukázat na některé výživové mýty týkající se období těhotenství a posoudit jejich znalost u dvou skupin těhotných žen dotázaných v mateřském centru a gynekologické ambulanci.
Presented thesis deals with the topic of nutrition counselling and nutrition during pregnancy. The thesis describes the process of nutrition counselling as a means of changing eating habits, highlights the importance of nutrition during pregnancy, fetal programming and also mentions and summarizes the current valid recommendations for intake of individual nutrients and food groups during pregnancy. The aim of the thesis is to outline the issue of nutrition counselling and its importance during pregnancy, as well as the issue of proper nutrition with respecting the specificities of periods of pregnancy, as well as highlight some of the myths concerning nutrition during pregnancy and assess their knowledge in two groups of pregnant women surveyed in the maternity centre and gynecological practice.
Vedoucí práce: Veronika Březková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: těhotenství; výživa člověka; human nutrition; pregnancy; diplomové práce; master's theses