Studium výskytu víceklonálních expanzí lymfocytů u hematoonkologických pacientů a jejich komparace se skupinou pacientů postižených monoklonální formou nemoci - Chmelíková, Magdaléna (2015)
Chronická lymfocytární leukemie představuje nejčastější typ leukemie u starších dospělých v západním světě. Tato lymfoproliferace se vyznačuje velmi heterogenním klinickým průběhem, její etiologie a mechanismus vzniku stále nejsou objasněny. Patogeneze nemoci je spojována s antigenní stimulací zprostředkovanou povrchovým B-buněčným receptorem, jehož základní stavební jednotkou je molekula imunoglobulinu. Přestože je CLL zpravidla monoklonální, je možné v některých případech detekovat mnohočetné produktivní přestavby těžkého imunoglobulinového řetězce (IGH), které by mohly znamenat přítomnost více B-lymfocytárních klonů. Náplní této diplomové práce bylo charakterizovat pacienty s mnohočetnými přestavbami IGH s cílem potvrdit oligoklonalitu a u vybraných případů určit poměrné zastoupení jednotlivých klonů a jejich změny v čase. V návaznosti na laboratorní analýzu proběhla dotazníková studie zaměřená na sociální, klinickou a rodinnou anamnézu pacientů, jejímž cílem bylo posoudit možné roz