Odhad fertility mladých dívek v historických populacích - Bobek, Jan (2015)
Diplomová práce pojednává o problematice poporodních změn a spojitosti sekulárního trendu s nástupem menarché u dívek. Ve stručnosti je zmíněna také podstata antropologické analýzy a genetického určení pohlaví. V praktické části je pomocí této metody posouzen soubor vybraných jedinců vyzvednutých ze slovanského pohřebiště z 9. století na lokalitě Znojmo-Hradiště, jejichž věk v době smrti se pohyboval mezi 10 až 20 lety. Dále byl u těchto jedinců určen výskyt či absence poporodních změn na kosti kyčelní. Autor na základě výsledků a studia odborné literatury dochází k závěru, že slovanské ženy se ve většině případů vdávaly a měly děti až po dovršení 15. roku života.