Modely kolektivního rizika - Veselá, Veronika (2015)
Tato diplomová práce se zabývá postupy, kterými jsme schopni sestavit kolektivní model rizika. V první kapitole připomeneme základní pojmy z matematické statistiky a podrobněji se zaměříme na vlastnosti vytvořujících funkcí a charakteristické funkce. V následující dvou kapitolách uvedeme diskrétní a složená diskrétní pravděpodobnostní rozdělení, která popisují pocty škod v kolektivním modelu rizika. Ve čtvrté kapitole uvedeme Panjerovu rekurzi a její aplikaci. Tímto rekurzivním vztahem lze určit rozdělení složené náhodné veličiny. V páté kapitole definujeme kolektivní model rizika. V další kapitole si ukážeme několik metod diskretizace spojitého rozdělení. Poslední kapitola se zabývá simulacemi, přesněji metodou inverzní transformace.