Průzkumová analýza vícerozměrných dat - Přibylová, Alexandra; Budíková, Marie, 1955-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2015)
Tato diplomová práce se věnuje tématu průzkumové analýzy vícerozměrných dat. Tato analýza je zaměřena především na vyšetřování statistických zvláštností dat a ověření předpokladů o datech pro následné statistické zpracování. Zabýváme se tak především zkoumáním normality, vybočujících hodnot, nalezením vztahu mezi proměnnými či případy a redukcí původních proměnných do menšího počtu nových proměnných. U každé metody je popsána nejdříve teorie a poté praktický postup zpracování v systému STATISTICA, pokud je potřeba tak v programu R, na konkrétním příkladě.
This thesis is about a topic of the exploratory data analysis of multivariate data. The analysis is focused especially on the investigation of statistical specialities of data and verification of assumptions about the data for next statistical processing. We are thus primarily examining normality, outlier values, finding relationships between variables or cases, and reduction of the original variables into a smaller number of new variables. At first, we describe the theory of each method and then on a specific example the practical processing procedures either in the STATISTICA system or if necessary in the R program.
Vedoucí práce: Marie Budíková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: vícerozměrné statistické metody; multivariate analysis; diplomové práce; master's theses