Průzkumová analýza vícerozměrných dat - Přibylová, Alexandra (2015)
Tato diplomová práce se věnuje tématu průzkumové analýzy vícerozměrných dat. Tato analýza je zaměřena především na vyšetřování statistických zvláštností dat a ověření předpokladů o datech pro následné statistické zpracování. Zabýváme se tak především zkoumáním normality, vybočujících hodnot, nalezením vztahu mezi proměnnými či případy a redukcí původních proměnných do menšího počtu nových proměnných. U každé metody je popsána nejdříve teorie a poté praktický postup zpracování v systému STATISTICA, pokud je potřeba tak v programu R, na konkrétním příkladě.