Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z městského hřbitova v Bardejově - Daňko, Marek; Králík, Miroslav, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2015)
Analýza stresových ukazatelů nám přináší informace o tom jak byly populace v minulosti adaptované na fyzické, kulturní a biologické faktory prostředí. Kosterní pozůstatky nedospělých jedinců jsou zřídka předmětem těchto studií, jelikož se obvykle zachovávají mnohem hůře než pozůstatky dospělých jedinců. Cílem této práce byla analýza lidských kosterních pozůstatků z městského kostelního pohřebište z Baziliky sv. Jiljí v Bardejově na Slovensku se zaměřením na ukazatele vývinového stresu u nedospělých jedinců. Analýze byly podrobeny kosterní pozůstatky 47 nedospělých a 22 dospělých jedinců, které představují část pohřebiště starší fáze kostela datované do 14. století. Podle možností byli určeny základní antropologické charakteristiky (pohlaví, dožitý věk, tělesná výška, výskyt anatomických variet a patologií). Z ukazatelů stresu byla pozornost věnována přítomnosti cribra orbitalia, hypoplázií zubní skloviny a růstu stehenní kosti.
Analyses of stress indicators provide us information how the past populations have been previously adapted to the physical, cultural and biological factors of environment. Skeletal remains of infants and juveniles are rarely included in these kinds of analyses because of poor preservation. The aim of this study was to analyze human skeletal remains from the municipal cemetery of Saint Giles Basilica in Bardejov, Slovakia with focus on indicators of stress in the development of infants and juveniles. There have been analyzed skeletal remains of 47 infants and juveniles and 22 skeletal remains of adults that form a part of the old phase church cemetery dated to the 14th century. Basic anthropological characteristics were determined (sex, age, body stature, frequency of pathologies and anatomical variants). Indicators of stress were analyzed with special attention to the presence of cribra orbitalia, enamel hypoplasia and growth rate of the femur.
Vedoucí práce: Miroslav Králík
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: 14. století; kosterní pozůstatky člověka; human remains (archaeology); Bardejov (Slovensko); diplomové práce; master's theses