Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z městského hřbitova v Bardejově - Daňko, Marek (2015)
Analýza stresových ukazatelů nám přináší informace o tom jak byly populace v minulosti adaptované na fyzické, kulturní a biologické faktory prostředí. Kosterní pozůstatky nedospělých jedinců jsou zřídka předmětem těchto studií, jelikož se obvykle zachovávají mnohem hůře než pozůstatky dospělých jedinců. Cílem této práce byla analýza lidských kosterních pozůstatků z městského kostelního pohřebište z Baziliky sv. Jiljí v Bardejově na Slovensku se zaměřením na ukazatele vývinového stresu u nedospělých jedinců. Analýze byly podrobeny kosterní pozůstatky 47 nedospělých a 22 dospělých jedinců, které představují část pohřebiště starší fáze kostela datované do 14. století. Podle možností byli určeny základní antropologické charakteristiky (pohlaví, dožitý věk, tělesná výška, výskyt anatomických variet a patologií). Z ukazatelů stresu byla pozornost věnována přítomnosti cribra orbitalia, hypoplázií zubní skloviny a růstu stehenní kosti.