Odhad pohlaví u archeologických kosterních vzorků: srovnání různých částí skeletu - Zdechovanová, Jana (2015)
Klíčovým faktorem při vyvíjení nových, přesnějších a šířeji aplikovatelných metod na odhad pohlaví z kosterních pozůstatků je míra sexuálního dimorfizmu použitých kostí. Nejspolehlivější výsledky přináší odhad pohlaví podle kosti pánevní, která se však v archeologických souborech často nezachová nepoškozena. V situacích, kdy není možné použít kost pánevní, případně odhadnout pohlaví podle lebky, se používají metody založené na jiných kostech postkraniálního skeletu. Hlavním cílem této práce bylo zhodnocení sexuálního dimorfizmu osmi kostí postkraniálního skeletu (humerus, radius, ulna, pelvis, femur, tibia, talus, calcaneus) a porovnání výsledků odhadu pohlaví podle různých metod z různých částí skeletu na archeologickém souboru dospělých jedinců (27 žen a 27 mužů) z mladohradištního pohřebiště na lokalitě Dětkovice, okres Prostějov. Byly vypočítány indexy sexuálního dimorfizmu ve velikosti a rozptylu hodnot.