Morfometrická studie kostěného labyrintu člověka - Kováčová, Veronika (2015)
Kostěný labyrint vnitřního ucha člověka je kostěná struktura chránící smyslové orgány vnímání zvuku a rovnováhy. Topologicky je tato struktura uložena v pyramidě kosti spánkové, která je z tafonomického hlediska jednou z nejodolnějších částí lidského skeletu. Vzhledem k její funkci, předpokládaném ukončení ontogenetického vývoje již před narozením a vysokém stupni zachovalosti u kosterních nálezů, je vhodným předmětem zájmu kosterních antropologů i evolučních biologů. Cílem předkládané práce byla morfometrická analýza kostěného labyrintu člověka s využitím moderních zobrazovacích a analytických metod. Na trojrozměrných virtuálních modelech z počítačového tomografu (N=163) byl navržen postupu poloautomatického měření 39 rozměrů charakterizujících tvarové a velikostní vlastnosti polokruhovitých kanálků kostěného labyrintu.