Příležitosti k rozvíjení kompetence k učení ve výuce zeměpisu - Lokajíčková, Veronika (2015)
Disertační práce je zaměřena na problematiku příležitostí k rozvíjení kompetence k učení ve výuce zeměpisu. V teoretické části vymezujeme klíčové pojmy, jako jsou kompetence k učení, příležitosti k učení, výukové situace a učební úlohy. Definujeme zastřešující konstrukty produktivní kulturu vyučování a učení a kvalitu výuky v obsahově zaměřeném přístupu. V empirické části představujeme náš výzkum jako kvantitativně-kvalitativní šetření, jehož hlavním cílem bylo zjistit, jaké charakteristiky vykazují příležitosti k rozvíjení kompetence k učení, které nabízí výuka zeměpisu. Záměrem kvantitativní analýzy byla identifikace a kategorizace příležitostí k učení v souboru padesáti vyučovacích hodin zeměpisu na druhém stupni základní školy a nižším stupni gymnázia od šesti učitelů, zaznamenaných prostřednictvím videa. Výsledky kvantitativní analýzy poukázaly na to, že všichni sledovaní učitelé dávali přednost učebním úlohám kognitivně nižší náročnosti, žáci učební úlohy minimálně zadávali, ve v