Distribuce těžkých kovů v půdách jihovýchodní části Drahanské vrchoviny - Vöröš, Dominik; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit distribuci a mobilitu těžkých prvků (Pb, Cu, Zn, As) v půdním prostředí jihovýchodní části Drahanské vrchoviny. Součástí práce je také geografické a geologické začlenění studované oblasti. Celkem bylo z oblasti odebráno 48 vzorků půd a 16 vzorků vod. Pro stanovení koncentrací zájmových prvků v půdách byla použita metoda rentgenové fluorescence (RFA) a ve vodách atomové absorpční spektrometrie (AAS). Pro vyhodnocení mobility v jednotlivých typech prostředí byla použita metoda sekvenční extrakční analýzy (SEA) a stanovení prvků ve výluhu bylo analyzováno pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Ukázalo se, že půdy jsou ve studované oblasti téměř nezatížené sledovanými prvky, nicméně důsledkem antropogenní činnosti docházelo ke zvýšení stupně znečištění. Výsledky SEA prokázaly, že mezi snadno mobilní kovy v půdním prostředí patří olovo a zinek, zatímco měď a arsen se staly nemobilními.
The main aim of the diploma thesis is an evaluation of the distribution and mobility of heavy metals (lead, zinc, copper and metalloid arsenic) in a soil environment from the southeastern part of the Drahany Upland. The geographical and geological description of the study area is attached in this thesis as well. In total, 48 soil samples and 16 water samples have been used. A concentration of studied elements in soils has been detected by X-ray fluorescence (XRF) and in surface waters by atomic absorption spectroscopy (AAS).
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: půda -- Česko; rentgenová fluorescenční analýza; sekvenční extrakce; těžké kovy; heavy metals; soil -- Czechia; X-ray fluorescence analysis; Drahanská vrchovina (Česko); Drahanská vrchovina Mountains (Czechia); diplomové práce; master's theses