Hydrotermální alterace granitů dyjského masivu - Vavrošová, Klára (2015)
Cílem této práce byla především charakterizace silně alterovaných hornin pocházejících z okolí rakouského města Retz v dyjském masivu. Studovány byly 4 vzorky, z nichž dva jsou granity a dva ryolity. Horniny byly studovány makroskopicky, mikroskopicky a v případě ryolitů byly provedeny mikroanalýzy minerálů a chemické analýzy hornin. Veškeré tyto metody potvrdily granitický typ horniny. Granity jsou pro dyjský masiv typickou horninou, naproti tomu ryolity v dyjském masivu doposud nebyly popsány ani studovány a představují pro danou oblast nově objevený horninový typ. Oběma typy hornin hojně pronikají křemenné žíly, jež se protínají i sami navzájem a jsou silně alterovány. Hydrotermální alterace bude nejspíše nízkoteplotního charakteru, jelikož hlavními znaky alterace jsou sericitizace a výskyt limonitu či hematitu.