Model subsidenční a termální historie sedimentů vrtu Tlumačov 1 - Medvecká, Lujza; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Jednorozměrný model (1D) subsidenční a termální historie sedimentů vrtu Tlumačov-1 byl vytvořen pro určení mocnosti dnes chybějících jednotek. Spolehlivost modelu byla ověřena pomocí měřených hodnot odraznosti vitrinitu Rr [%] a ustálených teplot ve vrtu (Hantschel & Kauerauf et. al. 2009). Studovaný vrt Tlumačov-1 je lokalizovaný v oblasti Vizovických vrchů na východě České republiky. Vrt Tlumačov-1 zachytil krystalinikum, miocén karpatské předhlubně tvořený především jílovci a pískovci a alochtonní útvary reprezentované nasunutými příkrovy Západních Karpat (ZK). Z příkrovových jednotek se ve vrtném profilu nachází pouzdřanská jednotka tvořená jílovci, pískovci, slínovci a slepenci, němčické (podmenilitové) souvrství, které je tvořeno jílovci a pískovci a ždánicko-hustopečské souvrství tvořeného jílovci, pískovci, slínovci a slepenci. Konečná hloubka vrtu je 2 315 m.
The one dimensional model (1D) of thermal history and subsidence of the Tlumačov-1 borehole was created in order to determine the thickness of missing units. The reliability of the model was verified by using vitrinite reflectance Rr [%] and bottom hole temperature measurement as calibration parameters (Hantschel & Kauerauf et. al. 2009). Studied borehole is located in the prospection area Vizovice Hills 1 in the East part of Czech Republic. Borehole Tlumačov-1 hit crystalline basement, autochthonous Carpathian foredeep formed mostly by shales and sandstones, allochthonous formations are represented by thrust unit of Pouzdrany unit formed by shales, sandstones, marls and conglomerates, Němčice (Submenilitic) formation formed by shales and sandstones and Zdanice-Hustopece formation formed by shales, sandstones, marls and conglomerates. Total drilled depth reached 2 315 m. Thermal maturity of organic matter, measured as vitrinite reflectance, was used for calibration of the model.
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: sedimenty -- Česko; subsidence; sediments -- Czechia; subsidence; Tlumačov (Zlín, Česko : oblast); Tlumačov Region (Zlín, Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses