Model subsidenční a termální historie sedimentů vrtu Lukov 1 - Švihálek, Ondřej (2015)
Hlavním cílem práce bylo vytvořit model subsidenční a termální historie vrtu Lukov-1. Vrt Lukov-1 leží v geomorfologickém celku Hostýnsko - vsetínské hornatiny v prostoru flyšového pásma Vnějších Západních Karpat. Vrt zachytil sedimenty račanské jednotky magurské skupiny příkrovů. V programu Petromod 1D firmy Schlumberger byly ověřovány dva alternativní scénáře subsidenční historie, které se lišily hodnotou tepelného toku a rychlostí násunu příkrovových jednotek. Model A (3 Ma) a Model B (1,5 Ma). Tyto scénáře vycházejí z geologického vývoje zájmové oblasti a respektují litostratigrafický profil vrtu Lukov 1. Při simulaci byl použit modul Thrusting, a to z důvodu přítomnosti nasunutí příkrovů v profilu vrtu. Hodnověrnost výsledného modelu byla ověřena pomocí hodnot střední světelné odraznosti vitrinitu. Největší podobnost mezi modelovými a měřenými daty bylo dosaženo při použití scénáře tepelného toku, který předpokládá dvě období zvýšeného tepelného toku.