Anorganické polutanty v menších tocích brněnské aglomerace - Böhmer, Matej; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Cílem bakalářské práce bylo zdokumentování úrovně znečištění potoků na jižním okrají brněnské aglomerace. Pojednává především o polutantech, jejich následní analýze a vyhodnocení. V práci jsou shrnuty teoretické poznatky o geologii a hydrogeologii této oblasti. V praktické části je popsaný odběr vzorků říčních sedimentů, uXkterých byl stanoven obsah organického uhlíku aXobsah vybraných prvků rentgen-fluorescenční metodou RFA. Hlavní pozornost při vyhodnocování byla zaměřena na potenciálně nebezpečné anorganické kontaminanty, tzn. Pb, Zn, Cr, Cu, As. Výsledky analýz poukazují na znečištění toku Ivanovického potoku anorganickými polutanty vXprůmyslné oblasti Brno - Slatina a mírně zvýšené hodnoty kontaminace u vzorku zXČernovického potoku. Výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů pro porovnání úrovně kontaminace v oblasti toků a mohou posloužit pro další použití.
This thesis is focused on documentation and better understanding of levels of creeks' contamination on southern border of Brno agglomeration. Thesis is dealing with a pollutants, their consecutive analysis and evaluation. The thesis summarizes theXtheoretical knowledge of geology and hydrogeology of studied area. The practical part describes forms of processing with collected sediments and their consecutive analysis. The direct attention in evaluating is focused on potentially dangerous anorganic contaminant as lead, zinc, chrome, copper and arsenic. Results of analysis point at high level of contamination at Ivanovický potok in industrial area Brno - Slatina and slightly increased level of contamination at Černovický potok. The results ofXRFA and TOC analyzes were examined and outputs were modified into the form ofXgraphs and tables. The results yielded an overview ofXthe current state of creeks' contamination in area and the possibility of their further use.
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: fluviální sedimenty; polokovy; těžké kovy; znečištění vodních toků -- Česko; znečišťující látky; fluviatile sediments; heavy metals; metalloids; pollutants; water streams pollution -- Czechia; Brno (Česko : oblast); Brno Region (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses