Anorganické polutanty v menších tocích brněnské aglomerace - Böhmer, Matej (2015)
Cílem bakalářské práce bylo zdokumentování úrovně znečištění potoků na jižním okrají brněnské aglomerace. Pojednává především o polutantech, jejich následní analýze a vyhodnocení. V práci jsou shrnuty teoretické poznatky o geologii a hydrogeologii této oblasti. V praktické části je popsaný odběr vzorků říčních sedimentů, uXkterých byl stanoven obsah organického uhlíku aXobsah vybraných prvků rentgen-fluorescenční metodou RFA. Hlavní pozornost při vyhodnocování byla zaměřena na potenciálně nebezpečné anorganické kontaminanty, tzn. Pb, Zn, Cr, Cu, As. Výsledky analýz poukazují na znečištění toku Ivanovického potoku anorganickými polutanty vXprůmyslné oblasti Brno - Slatina a mírně zvýšené hodnoty kontaminace u vzorku zXČernovického potoku. Výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů pro porovnání úrovně kontaminace v oblasti toků a mohou posloužit pro další použití.