Studium asociace fluidních inkluzí v hydrotermálním křemenu na lokalitě Velká Kraš - Fryšara, Adam (2015)
Tato práce se zabývá rozborem fluidních inkluzí v hydrotermálním křemenu na lokalitě Velká Kraš, ležící v žulovském masivu. Lokalita je známá díky pegmatitové žíle, která byla v minulosti využívána jako zdroj křemene. Při vypracování byla nejprve použita metoda mikroskopie k výběru měřitelných inkluzí a stanovení jejich typologických prvků (velikost, fázové složení a stupeň zaplnění). Poté byla použita mikrotermometrie k identifikaci přítomných složek, které prokázaly přítomnost fluidního roztoku H2O-CO2. Z naměřených dat byla dále vypočtena salinita roztoku a podmínky zachycení fluid. Nakonec byly výsledky porovnány s daty ze starších studií v oblasti žulovského masivu.