Geologická charakteristika lokality Žernavá, Předmostí u Přerova - Kopec, Jaroslav (2015)
Bakalářská práce byla zaměřena na geologickou charakteristiku opuštěného lomu lokality Žernavá, Předmostí u Přerova. Byla provedena terénní měření, geologickým kompasem při kterém se měřil sklon a azimut sklonu vrstev, puklin a foliace. Výsledky měření vrstevnatosti, puklin a foliace byly vyneseny do stereogramů a vrtstevnatost do strukturní mapy. Vrtsvy mají sklon 42o a azimut 244o. Pukliny mají přednostní sklon 56o a azimut 119o . Foliace má přednostní sklon 29o a azimut 240o Dále byl proveden odběr vzorků devonských vápenců a miocénních bazálních klastik k provedení výbrusů a následného petrografického a paleontologického vyhodnocení. Z reprezentativních vzorků vápenců byl provedena klasická i instrumentální chemická analýza v plném rozsahu, která prokázala vysoký obsah uhličitanu vápenatého, (96,72 %). Rovněž byla provedena dokumntece sedimentárních vrtev devonských vápenců, miocenních a kvarterních sedimentů, odkrytých na lomových stěnách.