Antropometrie seniorů ve vztahu k ergonomii - Dendysová, Dominika (2015)
Diplomová práca sa venuje antropometrii seniorov vo vzťahu k ergonómii. Hlavným cieľom praktickej časti bolo zhodnotiť, ako sa proporčne zmenila slovenská seniorská populácia a či sú súčasné normy pre výrobu sedacieho nábytku pre ňu vhodné. Študovaných bolo 22 antropometrických dĺžkových a šírkových rozmerov na vzorku 100 probandov v seniorskom veku, z toho bolo 85 žien vo veku od 59 do 90 rokov a 15 mužov vo veku od 60 do 88 rokov. Antropometrický výskum prebiehal v rokoch 2014-2015. Získané dáta boli zrovnávané s posledným celoštátnym antropometrickým meraním populácie v Československej republike v roku 1985, s antropometrickým výskumom meraním na americkej populácií v roku 1979 a výskumom Mgr. Gáby z roku 2009. Práca sa zaoberá proporčnými zmenami medzi mužskou a ženskou populáciou.