Osteoporóza - rizikové faktory a trendy v terapii - Kounková, Kristýna; Čuta, Martin, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2015)
Osteoporóza je metabolické onemocnění postihující skelet zejména po 50. roce života. Celkový počet pacientů v České a Slovenské republice se odhaduje na 1,1 milionu, ve světě je to okolo 200 milionů. Osteoporóza zůstává po dlouhou dobu bez příznaků a projevuje se často až v pokročilém stádiu zlomeninami obratlů, kostí předloktí a zejména krčku femuru. Onemocnění lze do značné míry předcházet a prevence by měla být zahájena již v dětství. Informovanost běžné populace ovšem není dostatečná a v České republice neexistují preventivní programy týkající se osteoporózy. Teoretická část této práce shrnuje aktuální informace o samotném onemocnění, rizikových faktorech, prevenci, terapeutických možnostech i epidemiologii. v rámci praktické části byl proveden dotazníkový průzkum zkoumající informovanost české populace o osteoporóze. Výsledky byly získány od 463 osob napříč věkovými kategoriemi.
Osteoporosis is a metabolic disease affecting the skeleton mainly after 50th year of life. The total number of patients in the Czech and Slovak Republic is estimated to 1.1 milion and around 200 milion over the world. Osteoporosis remains without any symptoms for a long time and very often becomes evident in advanced stage by breaking of vertebrae, forearm bones and especially by the femoral neck. The disease can be prevented to a certain extent and prevention should start in childhood. Unfortunately awareness among general population is not sufficient and there are no preventive programs related to osteoporosis in the Czech Republic. The thoretical part of this work provides summary of contemporary information about the disease itself, risk factors, prevention, therapeutic approaches and epidemiology. The experimental part consists of a questionaire survey testing awareness about osteoporosis within the Czech population. Outputs were gathered from 463 individuals across all ages.
Vedoucí práce: Martin Čuta
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: fosforečnany vápenaté; kostní denzita; osteoporóza; osteoporosis; Bone Density; Calcium Phosphates; diplomové práce; master's theses