Osteoporóza - rizikové faktory a trendy v terapii - Kounková, Kristýna (2015)
Osteoporóza je metabolické onemocnění postihující skelet zejména po 50. roce života. Celkový počet pacientů v České a Slovenské republice se odhaduje na 1,1 milionu, ve světě je to okolo 200 milionů. Osteoporóza zůstává po dlouhou dobu bez příznaků a projevuje se často až v pokročilém stádiu zlomeninami obratlů, kostí předloktí a zejména krčku femuru. Onemocnění lze do značné míry předcházet a prevence by měla být zahájena již v dětství. Informovanost běžné populace ovšem není dostatečná a v České republice neexistují preventivní programy týkající se osteoporózy. Teoretická část této práce shrnuje aktuální informace o samotném onemocnění, rizikových faktorech, prevenci, terapeutických možnostech i epidemiologii. v rámci praktické části byl proveden dotazníkový průzkum zkoumající informovanost české populace o osteoporóze. Výsledky byly získány od 463 osob napříč věkovými kategoriemi.