Srovnávací studium rutilů různé geneze - Jeřela, Jakub (2015)
Diplomová práce je zaměřena na studium rutilů z lokalit Golčův Jeníkov, Chřenovice, Dobrá Voda a Žumberk. Výzkum je orientovaný na makroskopický a mikroskopický popis nasbíraných vzorků ze zájmových lokalit a na rozbor jejich chemismu na elektronové mikrosondě. Bylo zjištěno, že rutil z okolí Golčova Jeníkova je dvou typů: rutil G1 z těles amfibolitů a rutil G2 pochází z křemenných čoček rul. Rutily vykazují vysokou čistotu a často nesou inkluze ilmenitu. Typicky bývá minoritně přítomen Nb (až 0,56 hm. % Nb₂O₅). Rutil z okolí Chřenovic pochází z křemenných žil pararul. Typická je přítomnost dvojčatných lamel (v odraženém světle i v BSE) a přítomností dvou typů ilmenitu. Vzorek z Dobré Vody je ilmenit s rutilovým jádrem, které odpovídá čistému rutilu (až 99,12 hm. % TiO₂). Okrajový ilmenit je často v asociaci s titanitem.