Minerální složení žárovzdorného kameniva vyrobeného výpalem černouhelné hlušiny - Dvořák, Martin (2015)
Diplomová práce se zaměřuje na studium kameniva vypáleného z černouhelné hlušiny při 1250 °C po dobu 3 hodin. Výzkum je orientovaný na výpočty žárovzdornosti na základě chemického složení hlušiny a na chování minerálů během výpalu a s ní spojenými fázovými přeměnami. Při porovnání výpočtů žárovzdornosti materiálů břidlic a prachovce s drobami se jeví jako vhodnější surovinou pro využití v žáromateriálech břidlice a prachovec. Nejvyšší teoretickou žárovzdornost vykazovala jílová břidlice Darkov a to 1671,27 °C, nejnižší pak droba Paskov - 1586,67 °C. Během výpalu proběhly dobře známé teplotní přeměny minerálů. Rentgenová prášková difraktometrie detekovala v nezanedbatelném množství až 26,4 % mullitu v jílové břidlici, v drobě Paskov pak cristobalit v množství 1,8 %. Současně se při výpalu vytvořila amorfní složka v obsazích 8,4 - 61,5 %. Vypálené kamenivo může sloužit v technologickém průmyslu jako předvypálené ostřivo při výrobě šamotových výrobků.