Zhodnocení inklinometrických měření na lokalitách s geodynamickými jevy - Nekl, Jiří; Knížek, Martin, 1982-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou svahových nestabilit a deformací, a to formou studia výstupů z inklinometrických měření. Hlavním cílem práce bylo zhodnocení a analýza získaných inklinometrických dat z různých lokalit dle různých kritérií. V rámci této práce byl posuzován význam jednotlivých směrů provedených měření, byly definovány podmínky pro zanedbání některých měřených hodnot, byla vyčíslena přesnost měření v jednotlivých směrech. Dále byla v práci analyzována inklinometrická měření ve vztahu k různým faktorům, které mohou stabilitu svahů, resp. samotný průběh měření, ovlivnit. Diskutována byla rovněž vhodnost jednotlivých způsobů interpretace naměřených dat v různých podmínkách využití metody. Z analýz faktorů ovlivňujících stabilitu svahů vyplynulo, že největší dopad mají antropogenní zásahy do okolního prostředí a srážková aktivita na lokalitě.
The diploma thesis engages in issue of slope instabilities and deformations by exploring inclinometer measurements. The target of the thesis was to evaluate and analyze the inclinometer data from different localities by various criteria. In the thesis the relevance of the measured directions was investigated, there were also defined the conditions for neglecting some of measured values and calculated the measurement accuracy for particular measured directions. The inclinometer measurements were also analyzed in relation to various factors that can affect the slope stability or the measuring process. There was discussed suitability of particular methods of interpretation in various ways of using the inclinometry. The analysis of criteria affecting the slope stability says that the most negative factors are anthropogenic landscaping and the amount of precipitation. There was also discovered the correlation between initial shape of inclinometer and the progress of deformations.
Vedoucí práce: Martin Knížek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: flyše; geotechnika; jíly; sedimenty -- Slovensko; sesuvy půdy; clay; flysches; geotechnics; landslides; sediments -- Slovakia; Západní Karpaty (pohoří : oblast); karpatská předhlubeň (Česko); Žiarská kotlina (Slovensko); Carpathian Foredeep (Czechia); Western Carpathian Mountains Region; Žiarská kotlina Valley (Slovakia); diplomové práce; master's theses