Optimalizace odvodnění stavební jámy CVIDOS PdF MU Brno - Nohavicová, Markéta; Říčka, Adam, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Na ulici Křídlovická byla hloubena stavební jáma pro výstavbu Centra výzkumných institutů a doktorských studií Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity (CVIDOS PdF MU). Dřívější průzkumy na lokalitě prokázaly kontaminaci saturované zóny chlorovanými etylény. Podstatná část práce se zabývá optimálním navržením odvodnění stavební jámy, jejíž dno leží pod hladinou podzemních vod. Modelovou situací odvodnění s aplikací vodotěsné pažící stěny kolem základů stavby bylo prokázáno celkové snížení přítoku podzemních vod do stavební jámy téměř o polovinu. Z modelu proudění vyplynulo, že založení stavby do terénu změnilo směr proudění podzemních vod, což se projevilo obtékáním základů stavby a výškovou změnou hladiny. Vysoké koncentrace ClE, analyzované v prostoru stavební jámy v průběhu čerpání podzemních vod, byly sníženy vhodnou sanační metodou pod limitní hodnotu, tudíž byla voda zpětně vsakována do horninového systému.
For construction of the Centre of Research Institutes and Doctoral Studies, Faculty of Education, Masaryk Univerzity (CVIDOS PdF MU), the foundation pit was excavate on Křídlovická street. Earlier surveys showed contamination by chlorinated ethenes at the site of the saturated zone. Model situations of drainage applications with waterproof sheeting wall around the foundations of building, was demonstrated by reduction in overall inflow of groundwater into the foundation pit by almost half. From the model of groundwater flow followed that the foundations of building changed the direction of groundwater flow. During the pumping of groudwater from the foundation pit, high concentrations of ClE were analyzed. These high concentration were lowered by appropriate remediation method below the limit value, so water could be soaked back into the rock system.
Vedoucí práce: Adam Říčka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: chlorované etylény; odvodnění staveb; podzemní vody -- Česko; stavební jámy; znečištění podzemních vod; drainage of buildings; foundation trenches; groundwater pollution; groundwaters -- Czechia; Svratka (Česko : řeka); Svitava (Česko : řeka); Svratka River (Czechia); diplomové práce; master's theses