Optimalizace odvodnění stavební jámy CVIDOS PdF MU Brno - Nohavicová, Markéta (2015)
Na ulici Křídlovická byla hloubena stavební jáma pro výstavbu Centra výzkumných institutů a doktorských studií Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity (CVIDOS PdF MU). Dřívější průzkumy na lokalitě prokázaly kontaminaci saturované zóny chlorovanými etylény. Podstatná část práce se zabývá optimálním navržením odvodnění stavební jámy, jejíž dno leží pod hladinou podzemních vod. Modelovou situací odvodnění s aplikací vodotěsné pažící stěny kolem základů stavby bylo prokázáno celkové snížení přítoku podzemních vod do stavební jámy téměř o polovinu. Z modelu proudění vyplynulo, že založení stavby do terénu změnilo směr proudění podzemních vod, což se projevilo obtékáním základů stavby a výškovou změnou hladiny. Vysoké koncentrace ClE, analyzované v prostoru stavební jámy v průběhu čerpání podzemních vod, byly sníženy vhodnou sanační metodou pod limitní hodnotu, tudíž byla voda zpětně vsakována do horninového systému.