Křemenná hydrotermální mineralizace brněnského plutonu - Lontrasová, Aneta (2015)
Tato práce se věnuje bližšímu popisu vybraných lokalit reprezentující hydrotermální křemennou mineralizaci v rámci brněnského masivu (Dubská skála u Černé Hory, křemenné žilky na výchozech u Adamova, lomy v Omicích a Dolních Kounicích, Babí lom a dnes již opuštěný lom u České). Součástí popisu je zjištění minerálního složení okolní horniny i křemenných žil (za pomoci optické mikroskopie) a studium fluidních inkluzí v křemenu zahrnující metody homogenizace a kryometrie. Orientačně byly provedeny i analýzy stabilních izotopů kyslíku křemene. První část práce se zabývá geologií brněnského masivu, jeho metalogenezí a principy metod použitých k vlastnímu výzkumu.