Charakteristika složení a provenience hornin použitých na stavbu historického opevnění města Slaného - Brotan, Petr (2015)
V diplomové práci jsou předloženy výsledky optického, chemického a rentgenografického studia stavebních kamenů, použitých na stavbu historického opevnění města Slaného, hornin z vytypovaných zdrojových lokalit a eflorescentů. Teoretická část podává přehled o historii výstavby opevnění, nerudních surovinách Slaného a blízkého okolí a o používaných pojivových hmotách a základních procesech degradace stavebních materiálů. Výsledky studia prokázaly, že hradby byly postaveny z opuk a pískovců pojených vzdušnými maltami.