Petalit a jeho alterace v komplexních (Li) pegmatitech moldanubika - Zikeš, Jiří (2015)
V rámci diplomové práce byly detailně studovány tři moldanubické pegmatity - Nová Ves u Českého Krumlova, Jeclov u Jihlavy a Dobrá Voda u Velkého Meziříčí, které reprezentují oblast moldanubika o rozměrech přibližně 150 x 60 km. Studium ukázalo, že na všech třech lokalitách byl petalit nahrazen jemnozrnným (Jeclov) až hrubozrnným (Nová Ves, Dobrá Voda) spodumen-křemenným agregátem. Jak v Nové Vsi tak v Dobré Vodě byl tento agregát silně porézní a obsahoval drobné zaoblené inkluze petalitu o velikosti 15-40 μm. Vzorek z Jeclova byl postižen mylonitizací a nebyl vhodný pro další studium. Parageneze petalit + spodumen + křemen má několik aspektů. (i) Výskyt primárního petalitu dokládá krystalizaci pegmatitu za tlaku nižšího než 2,5-3 kbar (~7-9 km) napříč celým moldanubikem. (ii) Krystalizace komplexních pegmatitů v regionu je evidentně omezena na úzký hloubkový rozsah. (iii) Petalit a spodumen-křemenný agregát jsou značně citlivé na orientovaný tlak.