Vysoce rozlišujicí stratigrafie sedimentů spodního badenu ve vybraných vrtech karpatské předhlubně - Hráček, Daniel (2015)
Tato diplomová práce se zabývá spodnobadenskými sedimenty jižní části karpatské předhlubně. Práce je zaměřena na možnosti využití nepřímých proxy dat pro vyčlenění paleogeografických a paleoklimatických poměrů sedimentace získaných pomocí rentgenové fluorescenční spektrometrie (XRF) z vybraných vzorků vrtných jader vrtů IK-1 Iváň a LOM-1 Lomnice u Tišnova. Dosažené výsledky byly porovnány s gamaspektrometrií, zrnitostní analýzou, chemickou analýzou a rentgenovou práškovou difrakcí. Využity byly proxy data pro zrnitost, zvětrávání, okysličení a změn výšky vodní hladiny. Zrnitostní proxy data byly přímo ověřeny zrnitostní analýzou a výsledky vykazovaly pouze malou spolehlivost. změn.