Zaplňování šachovnice kostkami domina - Gaďorková, Klára, 1991- (2015)
V této práci se věnujeme počtu možností, jak pokrýt šachovnici rozměrů n x m dominovými kostkami. Pokrytím šachovnice máme na mysli takové umístění dominových kostek (z nichž každá zakryje právě dvě pole šachovnice), že všechna pole šachovnice jsou pokryta a dominové kostky se nepřekrývají. Hledaný počet udává věta, kterou nezávisle na sobě objevili P. V. Kasteleyn a H. N. V. Temperley spolu s M. E. Fisherem. Cílem této diplomové práce je co nejsrozumitelněji vysvětlit důkaz této věty.