Model dravec-kořist s kooperací dravce - Peniašková, Anna (2015)
V této diplomové práci se věnujeme analýze Rosenzweigova-MacArthurova modelu dravec-kořist s modifikovanou funkční odpovědí Hollingova II. typu s kooperací jedinců dravce při lovu. Přestože je tahle interakce ve skutečných systémech pozorována, teoretický výzkum se zaměřuje hlavně na jev opačný, na interferenci. Vliv spolupráce je vyhodnocen na základě bifurkační analýzy systému. Hlavním zjištěním provedené analýzy je skutečnost, že kooperace dravce v některých případech nemusí jeho populaci prospívat.