Konjugovanost sofických posunů - Penčevová, Radka; Kunc, Michal, 1974-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2015)
Tato diplomová práce se zabývá izomorfismem, neboli konjugovaností, jistých specifických množin nekonečných slov, kterým říkáme sofické posuny. Ty lze reprezentovat konečnými automaty. Ukazuje se zde podmínka pro matice kanonických automatů, jež je ekvivalentní konjugovanosti posunů těmito automaty rozpoznaných. Následně předvádí jeden z invariantů konjugovanosti, takzvaný syntaktický graf. Text je členěn do pěti kapitol a doplněn konkrétními příklady.
This diploma thesis focuses on conjugacy of a special kind of sets of infinite words that are representable by finite automata. These sets are called sofic shifts. Such a condition for matrices of canonical automata is shown, that is equivalent to conjugacy of shifts recognized by these automata. Afterwards an invariant for conjugacy, so called syntactic graph, is presented. The text is structured into five chapters and supplemented by concrete examples.
Vedoucí práce: Michal Kunc
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: dynamické systémy; konečný automat; dynamical systems; finite automaton; diplomové práce; master's theses